Крипто 1:1

Биткойн и анонимността

Дали има нужда от конфиденциалност, когато “нямам какво да крия”, е тема на друг разговор и една от идиотските предпоставки за спор, в който не намирам смисъл.

Биткойн валутата по своята същност е псевдоанонимна – може да се използва, без да е асоциирана с каквито и да било лични данни, но в момента, в който си въведеш личните данни, банкова сметка или каквато и да било персонална идентификация, за да закупиш биткойн, автоматично излизаш от анонимност. Портфейлът ти вече е проследим и асоцииран чрез личните данни и/или сметката ти. По такъв начин от една страна, ако знаеш как, можеш да си абсолютно анонимен, от друга страна – всяка транзакция от ден първи на съществуването на биткойн блокчейна: е записана на него, е абсолютно непроменима и е изцяло публична. Това е идеалната счетоводна книга, която публична институция (разбирай държавна институция, която финансираш с данъци) би могла да използва, за да може всички, които искат да разберат къде отиват едни пари, да проверят за секунди техния път.

От началото (3 януари 2009г.) до момента, Bitcoin Core протоколът има количество ъпгрейди по отношение на анонимността, без да компрометира сигурността на мрежата. Пример са конфиденциалните транзакции (confidential transactions), които позволяват ring encryption на стойността на транзакцията. Друг пример са schnorr signatures, coinjoin, и lightning network. Lightning network позволява осъществяването на off-chain, onion-routed транзакции с N на брой участници и обфускация на транзакциите в нея – и това в изцяло нов слой върху биткойн мрежата. Комбинирайки дори само тези 3 технологии, може да се постигне анонимност, която извън крипто-света просто не е възможна.

Дори и да не разчиташ на биткойн за анонимност, в цялата екосистема има достатъчно добри решения/мрежи/валути, които можеш да използваш – Dash, ZeroCash (zCash), Monero, за да имаш нужната гъвкавост и конфиденциалност при трансфер на стойност и собственост. Прехвърлянето между тях може да се осъществи с много ниска латентност и според целите може в движение да направиш правилния избор за съответната ситуация и цел.
Самият факт, че zcash се появи ноември и за 6 месеца стигна стойност от $0 до $250 ми говори, че общността се нуждае от силно обфускирани начини за обмяна на стойност.

Получава се динамика, при която паричните потоци на държавните и публичните институции биха могли да бъдат достъпни за одит от всеки по всяко време, и в същото време преноса на лични средства би могъл да бъде изцяло анонимен. Тази ситуация е точно обратното на финансовото статукво, в което живеем в момента. Дали можем да го променим? Технологичните иновации в тази посока се мултиплицират с всеки изминал ден.

Остави коментар