Wiki

MOOC – Висококачествено образование за всеки

Дигиталната епоха предефинира различни сфери на съществуването ни. Една от тези сфери е образованието и новият подход към него, който предлагат онлайн курсовете. MOOC (Massive Open Online Courses) са специфичен тип онлайн курсове с много интересна концепция.

Какво е MOOC

MOOC са масови отворени онлайн курсове с голям обем участници, чиято идея е да преоткрият образователния подход. Дигиталното присъствието и участието в подобни курсове обикновено е много по-евтино от посещаването на аули и академични сгради, а често може да бъде безплатно, ако курсът не предлага сертификат. От една страна това са тип курсове за любознателни хора, учещи в името на образованието. От друга страна MOOC са евтина алтернатива за тези, които искат познание и сертификат и са склонни да си платят съвсем приемлива цена за това. На фона на бюрoкратичните университетски практики и цялото неудобство свързано с релокация, този тип курсове са една интересна алтернатива.

Това че подобни курсове не се водят в сгради мирищещи на старо, не означава задължително, че качеството на познанието, което ще получиш там, не е на ниво. Mного големи университети предлагат свои MOOC курсове на всеки желаещ. Stanford, MIT, University College London и други престижни учебни заведения предлагат подобен тип курсове. Основната цел на MOOC е ясна – да разтърсим закостенелите, прашасали академични среди и да отворим достъп до познанието за всички с интернет връзка.

Силно препоръчвам MOOC на University of Nicosia със Andreas Antonopoulos
Линк към курсът в youtube

Платформиte, върху които MOOC могат да съществуват, са многообразни, включително училищни и университетски уеб сайтове. Един от големите сайтове, в които можеш да намериш MOOC курсове, е Coursera. В платформи като Coursera стотици курсове от различни източници са на разположение на потребителите. Голяма част от курсовете са безплатни, а курсовете, които предлагат сертификат, са на разумни цени.

Силно препоръчвам този курс на Princeton University – Bitcoin and Cryptocurrency Technologies.

Курсът на Princeton се състои от 69 видеа. Ако не успеете да свалите видеата по някаква причина се свържете с мен.

Защо MOOC е от значение

Всичко, до което дигиталните технологии се докоснат, необратимо се променя. MOOC курсовете и другите форми на онлайн обучение имат потенциал да достигнат до всеки, който иска познание. Тъй както Биткойн и децентрализираните платформи дават възможност на всеки, не просто да има банкиране, a да си има банка и да се освободи финансово от централизираните институции, MOOC и другите отворени форми на обучение помагат на всеки да добие ценно познание и умения в децентрализирани условия.

Предполагам още дълго време университети и тухлени сгради ще съществуват като бастиони на познанието, те не са за всеки и висшето образование и задълбоченото познание не е нужно да се ограничава само зад стените им. Наред с финансовата революция, ставаме свидетели на образователна революция, в която всеки с интернет достъп може да добие академични познания, лесно и бързо, да ги провери фактологично и да развие аналитични умения без да е стъпвал в академична сграда. В допълнение към това MOOC предлагат екстри, които не се предлагат винаги от другите форми на образование. Това са гъвкави графици, дистанционно обучение, Q&A.

Децентрализацията и дигиталната епоха действат като разрушителна сила на всяко статукво. MOOC са още един пример как децентрализацията дава достъпна и често безплатна алтернатива на всеки, който търси знания.

Идея и частичен източник: themerkle.com
графика: cameroon360.files.wordpress.com

 

Остави коментар