За идеята на блога

Не разбираш от криптография? – това е съвсем ок.
Не разбираш от икономика? – това също е ок.
Нямаш ясна концепция за парите като средство за пренос на стойност? – това не е много ок.
Нямаш време и/или желание да търсиш информация, но искаш някой да ти я поднесе, така че да съвпада с твоя мироглед? – това изобщо не е ок.
Този блог може да обогати познанието ти за парите в различните им форми като средство за трансфер на стойност и собственост – единственото, което се иска от теб, е да имаш критична мисъл и отворено съзнание.

Попивай информация с любопитството на първокласник и впрегни интелекта си, за да я валидираш!

Криптосферата е едва на 8 години и за тази дисциплина учебници тепърва ще се пишат. За краткия ѝ период на съществуване се претърколиха толкова много събития – сривове последвани от вертикални криви, идеи, които останаха в историята, както и такива, които предстои да се разгърнат и надградят, спекулации и какви ли не теории. Надявам се статиите, които ще пиша, да помогнат на теб, а също и на мен, да се ориентираме по-ясно в хаоса от термини, теории, идеи и фактология, и да придобием по-ясна представа за същината на тази материя – блокчейн технологиите, криптовалутите и протоколите, които стоят под тях.

Биткойн блокчейн притежава свойства, които в първия момент може да изглеждат като бъгове, но всъщност са features. Ще се опитам да представя нещата лесно смилаеми, въпреки че материята не винаги го позволява. Ще има английски думички, ще има термини, ще има препратки към видеа, лекции и статии. Ако съм пропуснал или недоразбрал нещо – градивна и аргументирана критика е добре дошла.

Съдържанието на постовете е авторско. Ако постът е превод от друг източник, в неговия край ще има линк към него. Съдържанието на авторските постове може да бъде копирано само и единствено със съгласието на авторa на съответната статия. Всички сайтове, които имат разрешение да публикуват съдържание копирано от този блог, ще бъдат листнати тук.

Целият ми ентусиазъм и познание в тази сфера нямаше да съществува, ако не бяха няколко души, които ми повлияха изключително много през годините – бих ги нарекъл мои ментори:
Andreas Antonopulous – youtube, twitter
Max Keiser – twitter / Keiser Report
Amir Taaki – google
както и няколко добре познати имена в криптосредите Tim May, Nick Szabo, David Chaum, Gavin Andresen, Greg Maxwell, Peter Todd, Charles Hoskinson, Vitalik Buterin…

Disclaimer: Всички мнения и съвети, които ще прочетеш в този блог са просто препоръки и моята гледна точка в момента на публикуването на статията. Инвестирай и рискувай средствата си разумно и на свой собствен риск.