Крипто 1:1

Как да направя пари от криптовалути

Въпреки че няма универсален отговор на този напоследък популярен въпрос, ще се опитам да дам моята перспектива и макро поглед върху връзката между правенето на пари и криптовалутите.

Първо и основно – пари не се правят с криптовалути, а с познание. Криптовалутите са нов, все още силно експериментален и много лесно достъпен инструмент, чрез който капиталът може както да се умножава, така и да се изпарява с лекота. Те в цялото си множество са специфичен и много разнообразен финансов инструмент с богата палитра от превъплъщения. Тези характеристики ги правят нож с две остриета, когато става дума за инвестиции.

Виждам, че много хора се хвърлят в тази непрекъснато променяща се капиталова ниша с недостатъчни финансови, търговски, икономически и технологични познания. В такъв случай единственото, което би донесло успех, е късметът. Да – късметът работи понякога, но често страхът и паниката, породени от липсата на познание не дават достатъчно време на късмета да се разгърне. Например идеалната формула за успех от 2009 насам е следната – купи си Биткойн и спри да мислиш за него. След 5 години си провери печалбата и ако не ти е нужна, го остави за още толкова. Това изисква доза търпение.

The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient
– Warren Buffett

Бих допълнил Warren Buffett – не само стоковите пазари, а всяка платформа за обмяна на криповалути влиза в тази характеристика. При всяка инвестиция в криптовалута, без значение ICO, day/swing trading или дългосрочна инвестиция, подходът подплътен с познание е по-добрата алтернатива, късметът в добавка е добре дошъл, а търпението е задължително.

Няколко правила за всеки, който се занимава от скоро с крипто:

  1. Никога не е късно да влезнеш
  2. Вероятно не си професионален трейдър
  3. Не продавай когато цената пада (stop loss-а е задължителен, когато знаеш какво правиш)
  4. Инвестирай само толкова колкото можеш да загубиш
  5. Никой не знае със сигурност какво ще се случи
  6. Използвай интелекта и интуициата си, за да анализираш информацията до която стигаш – основните канали са Twitter, Reddit, Telegram, Youtube. Подбирай внимателно източниците си.
  7. Не действай импулсивно, бъди търпелив и дишай.

Ще изредя няколко видеа, който ще ти помогнат да добиеш по-ясен макро икономически поглед върху световната икономика.

Ако си отделил достатъчно време да вникнеш в тези 9 видеа, ще имаш не лоша идея за глобалното икономическо състояние и движещите го механизми. Следователно ще имаш идея защо се е появила идеята за децентрализирана валута, както и защо все повече хора подкрепят тази идея.

Та… за печалбата ми е думата

Както казах по-горе, най-елементарният подход е когато можеш да инвестираш колкото можеш и да не ги мислиш. Този месец може да си напред, следващия малко назад. В такава силно волатилна среда, ако не ги мислиш, ще избегнеш паниката и страха при кратък срив. Понякога Биткойн губи за дни няколкостотин долара от стойността си, след което се възстановява и продължава да расте. Тези спадове са здравословни. Бих се притеснил, ако ги нямаше. Всеки път, когато Биткойн падне за известно време, си припомни, че през 2011 Биткойн се извъртя от почти 30 долара до 0.50 цента в рамките на един ден. Това не е повод за паника, а уникална възможност за покупка! Очевидно в такива моменти има разпродажба. Моментни спадове в цената придружени с паника и различни качествени алткойни има почти всекидневно. Днес например има – койна е QTUM. Вчера имаше със MCO, PAY, TKN, CVC, DNT, BQX… Купува се в ниското!
Търпение, дисциплина и познание – това е изводът.

Има и друго – вече е малко късно да умножиш спестяванията си чрез Биткойн х10 или х100 в кратък период. Но пък има много други други криптовалути, които позволяват точно това. Валути със стабилна идея зад тях, които струват под 1 долар, а понякога и под 10 цента за единица.

Ето една проста сметка – инвестираш 1000 лева в перспективна валута, чиято стойност е например 10 цента в момента. След няколко месеца или година тази валута става $10. Инвестицията от 1000 лева се умножава x100 и вече имаш 100 000. Не e кой знае какво, но като цяло не е зле за такава скромна инвестиция. За да се получи това отново ключов елемент е познанието, а именно правилният отговор на въпроси като „Как да открия перспективна евтина валута“, „Как да инвестирам в ICO„…

Смяташ, че такива евтини и перспективни валути съществуват само в нечие палаво въображение? Всъщност не – отвори coinmarketcap, харесай си няколко произволни валути сред първите 40 и провери каква е била тяхната стойност преди април месец тази година. Съпостави цените преди 6 месеца, година или две с текущите цени и ще се убедиш сам в моите думи.

Извадих пет примера с непопулярни алткойни + Monero:

PIVX – Цена януари – $0.007 | Цена август $3.07

BitConnect януари – $0.17 | Цена август $130

Това не е препоръка да вземете участие в Понзи схемата наречена bitconnect, а пример мултиплициране на доход чрез рискова инвестиция в криптвалута. Bitconnect e класическа Понзи схема, тъй както и пенсионната система – разликата между двете е във времевия мащаб.

Lisk – Цена януари – $0.13 | Цена август $5.79

Binance Coin – Цена края на юли – $0.11 | Цена август $2.31

 

Monero – Цена януари – $0.49 | Цена август $133

Може би си чувал приятели да казват „Ей, ако се бях сетил в началото да си купя малко Биткойни или Етери…“. Както сам виждаш този мохабед е лишен от смисъл, когато имаш познание. Живеем в уникални времена. Възможностите в криптоикономиката са неограничени и леснодостъпни. Същевременно крипто маркет капитализацията е само $165 милиарда. Това е прашинка на фона на световния брутен вътрешен продукт, a какво да говорим за пазара на деривативи. Сега помисли отново – закъсня ли за криптореволюцията?

Да се услушваме или да се образоваме – винаги имаме избор.

Понякога подобни статии остават много въпроси след себе си. Ако имаш конкретни въпроси или препоръки, ми остави коментар или се свържи с мен по какъвто начин ти е удобно.

*Това е моят поглед върху темата. Не съм финансов съветник – инвестирай на свой собствен риск.

заглавна снимка: americaspace.com

 

Save

Save

Остави коментар