Крипто 1:1

Как се съхранява биткойн

За да имаш биткойн или финансово участие в друга криптовалута, трябва да имаш портфейл (wallet). В общия случай в портфейла съхраняваш своя private key, с който можеш да отключиш (подпишеш) транзакция. Твойте биткойни НЕ се съхраняват в портфейла, всъщност те не се съхраняват никъде (това не е бъг, а свойство). Портфейлът е приложението, което използва твоя private key-а, за да подпише транзакция. След като тази транзакция стигне до блокчейн и се валидира, плащането минава – необратимо.

Има различни типове биткойн портфейли според това за каква цел са пригодени – има портфейли за различните операционни системи, портфейли, намиращи се в онлайн exchange-и, хардуерни портфейли, хартиени портфейли, портфейли, които ти си запаметил (brain wallets).

След като все повече и повече търговци започват да приемат разплащане с криптовалути, е добре да знаеш как да ги съхраняваш и кой е най-подходящият тип портфейл за съответния случай.

Портфейлите съществуват в няколко различни форми:

Портфейл за десктоп

За десктоп има голям избор от портфейли за всички операционни системи. Изборът отново зависи от това дали просто ще си ги съхраняваш, дали ще пазаруваш по-активно, или ще конвертираш между валути в самия портфейл, или защо не всичко това, което изброих плюс още нещо.
Едно търсене в нета лесно може да те ориентира кои са най-яките десктоп портфейли за твоята OS към момента.

Портфейл за мобилни устройства

Основно свойство на подобен тип пари е да е лесно преносимо. Маркет нишата, която този пазар ще трябва да покрие, е сериозна – oткъм сигурност и откъм скорост.
Съветът ми е да не държиш големи суми в портфейли, които съхранявате на мобилни устройства, по същия начин, както не държиш голямо количество банкноти в портфейла си.

В по-голямата си част портфейлите за мобилни устройства са създадени със simplified payment verification (SPV). Те свалят малка част от блокчейна и разчитат на доверени възли (nodes), за да са сигурни, че използват най-актуалния блокчейн.
Освен това мобилните портфейли се възползват от камерата за сканиранe нa QR кодове, NFC протоколът и други глезотийки, за да може транзакцията да се създава още по-бързо и без никакво излишно писане от твоя страна.
Отново едно търсене из нета ще ти подскаже кои са най-актуалните мобилни портфейли към момента.
Моята препоръка е Mycelium, Blockchain и Xapo
Добре е да знаеш, че тези портфейли пазят криптиран private key на твоето устройство, както и бакъп на уеб сървър.

Онлайн портфейли (online wallet)

Използвайки онлайн портфейл означава, че се доверяваш напълно на съответния доставчик на тази услуга. Ако той има пробив, губещият си ти – необратимо. Такива случаи познава крипто-историята – виж Mt Gox http://bit.ly/2qLhP8c. Защо и как Mark Karpelès и екипът му повече от година не затвориха Transaction Malleability бъга е тема за друг пост, но този риск винаги стои, когато private key-а не е само при теб.

От друга страна пък онлайн портфейл може да се достъпи от всяка точка на света, от всяко устройство, което е вързано към интернет, без значение каква е операционната система, версията, браузъра и тн…

Малка сума в онлайн портфейл достъпен винаги и отвсякъде не е лоша идея като цяло.

Хардуерни портфейли (hardware wallet)

Хардуерен портфейл е устройство, чиято единствена цел е да предотврати достъп на неоторизиран източник до твоя private key, респективно средствата ти. Това е и един от най-сигурните методи за съхранение на токени (bitcoin, ether, dash…)
99bitcoins имат много хубава статия относно хардуерните портфейли и съпоставка на трите най-популярни към момента – можеш да я прегледаш тук https://99bitcoins.com/winners2017-best-bitcoin-hardware-wallet/

Хартиен портфейл (paper wallet)

Записваш или разпечатваш своя private key на лист хартия и вече имаш хартиен портфейл. Не е зле да си принтираш и QR кода. Дори и да изтриеш всичко останало, което някога кякъде е асоциирано с твоя портфейл, този стринг от символи на лист хартия е достатъчен, за да си възстановиш достъпа до средствата. QR кода е просто, за да не пишеш, а да сканираш и всичко да се случи на момента.

Най-лесният начин да си създадеш хартиен порфейл е да отидеш на BitAddress.org. Сайтът ще те попита да създадеш малко randomness чрез хаотично движение на мишката или писане на символи. Това действие ще генерира портфейл. Отиди на paper wallet, избери колко адреса искаш и натисни “generate”. BIP 38 encrypt и Passphrase не са задължителни, преди да им сложиш отметки се запознай какво е това. Запиши си някъде биткойн адреса, останалото го принтирай на лист хартия.

HD Wallet (Hierarchical Deterministic Wallet)

Това е по-специфичен тип портфейл – ще му отделя един пост.

Моят подход

Ако съхраняваш по-големи суми, има различни подходи за сигурно съхранение, пренос и дори трансфер като например brain wallets и офлайн подписване на транзакции, но ако четеш тази статия, вероятно тези техники все още не са ти нужни.

Като цяло бъди внимателен какви портфейли използваш, без значение дали са на съхранение в уеб сайтове или са свалени при теб на някакво устройство. Всеки път като използваш портфейл му доверяваш “тайната” за отключване на прехвърляне на средствата ти, така че ако приложението е заразено, най-вероятно всичко, което има в този портфейл, ще се изпари необратимо за част от секундата. Съветът ми е всички ключове да се намират само и единствено при теб. Ако използваш exchange влизаш превалутираш и излизаш максимално бързо – това е просто добра практика. Ако търгуваш редовно неминуемо трябва да имаш средства в някой exchange (друг вариант е да позлваш shapeshift.io) – държането на средства на сървъра на трети страни си има рискове, но след като търгуваш с токени, би трябвало да си запознат и да си преценил риска.

Остави коментар