Крипто 1:1

Обмяна на криптовалута без посредник. Как?

Ако искаш да обмениш конвенционална валута (евра, рубли, долари) към криптовалута или да направиш крипто-крипто обмяна има различни варианти, но да го направиш бързо и същевременно да запазиш конфиденциалност не е масова услуга.

Най-лесният начин е да намериш някой около теб, с който директно да си размените токените. Използвал съм localbitcoins.com по такъв начин преди 4-5 години последно. Свърши ми чудесна работа тогава.

За да си купиш крипто валута срещу конвенционални пари можеш да използваш бг посредниците (crypto.bg, coinfixer.com…), както и някои от големите обменни бюра (kraken.com). За крипто-крипто обмен разнообразието на начините за обмяна е значително по-голямо, но отново при повечето сайтове за обмяна се изисква твоята идентичност и това не е единствения риск. Като цяло идеята парите ти да минават през трети лица дори и при обмен и малко архаична, но поради липса на по-добро решение все още изпозваме този подход.

Lightning Network е предложение, чиято цел първоначално беше да скалира биткойн блокчейна. Тази PoS система може би ще постави основа за бърз и сигурен обмен на криптовалути без необходимостта от трети страни, които да гарантират, че няма да има измамени. Крипто-крипто обмен осъществяван директно между два блокчейна се нарича cross chain swap или atomic swap. С други думи това означава, че ако двама души имат токени на два различни блокчейна, то те могат да търгуват с тях директно без да има риск потенциалният купувач от другия блокчейн да си замине с всички пари и едната страна да остане ощетена. Какво дава гаранция, че това няма да се случи? Криптографски механизми стоящи зад такъв тип обмен. Единственото условие, за да се осъществят гореописаните взаимоотношения е и двата блокчейна да са имплементирали Lightning Network.

Към момента тази бутикова добавка е усвоена само от Litecoin и Vertcoin, но тенденциите са скоро тя да бъде имплементирана в други блокчейни включително биткойн блокчейна (хайде най-накрая да се случва!). Подготовката за Lightning Network включва имплементацията на може би най-спорния BIP при биткойн – Segregated Witness (SegWit) и това забави Lightning Network при биткойн с повече от година. На 1 август ще разберем точно какво ще се случи с тези предложения за подобрение на bitcoin core протокола, междувременно cross chain swaps можем да видим между litecoin и vertcoin до няколко месеца.

В този ред на мисли ще трябва да изчакаме поне няколко месеца, а може би и до първата или втората четвъртинка на другата година, за да тестваме в реални условия atomic swaps.

За момента има вариант частично да се избегне посредникът, или поне да се намали „търкането“ при обмена. Ако не ти се занимава с регистрации, верификация на лични данни и още бумащина, можеш да използваш shapeshift.io и changelly.com – без идентификация, swap на момента, една идея по-високи такси за транзакция.

Остави коментар