mempool

Характеристики на парите (част 1)

Две от основните характеристики на децентрализираните блокчейн/pow/pos системи са:

1. Попадаш в една едва 8 годишна, силно експериментална среда, в която ежедневно научаваш по нещо, и в този процес често се сблъскваш с нови, противоречиви и прогресивни идеи, които те карат да преосмислиш и надградиш системата си от познания.

2. Започваш да си задаваш въпроса „Какво са парите?“.

Повечето хора прекарват огромна част от съзнателния си живот, за да се сдобият с тази абстракция, но ако пробваш да зададеш подобен въпрос на някой от тях, отговорите, които ще получиш, ще са от смущаващ през неадекватен до несигурен и неясен.

Повечето от нас не могат да издържат 15-минутен разговор с 6 годишно дете на тема „Какво са парите“
– Andreas Antonopoulos

Правилният отговор, ако дете те попита подобен въпрос, би бил: „Нямам идея как точно функционира една от най-старите технологии, които човечеството познава и е имплементирало с частичен успех, и не съм сигурен защо отделям толкова много време от живота си, за да изкарвам пари – но това което знам е, че ми трябват, и от стремежът си да изкарам достатъчно, не ми е останало време дори да прочета каква е тяхната същност.“ С този отговор няма да го ориентираш особено, но поне няма да го забъркаш в погрешни размишления и да му предадеш колективната заблуда, в която се намираме. Разбира се има изключения от тази дефиниция и ще се радвам ти да си едно от тях.

Биткойн не дава стандартните отговори на този въпрос, вместо това те кара да преосмислиш цялата дефиниця, ако изобщо си имал такава, и да поставиш под въпрос целия социален модел, в който съществуваме. Много е лесно да объркаш значението на думата „пари“ с формата на пари, която използваме последните десетилетия, но това е поредната итерация на парите. Парите като технология са много по-абстрактна и дълбока за осмисляне система от това, което в момента приемаме за пари – банкноти. Банкнотите са една от най-невероятните итерации на парите. Банкнотите не са устойчива форма на пари – в основата си те са дългов инструмент. В тази си итерация и форма парите съществуват от сравнително скоро и едва ли ще съществуват още дълго. Биткойн те принуждава да погледнеш към този противоречив топик и да преосмислиш дали концепцията, която имаш в главата си за парите има смисъл и ако е така, как се случва така, че нещо, което няма физическо изражение, инфлира конвенционалната ни валута с няколко хиляди процента за първите 8 години от съществуването си.

Биткойн е парична система, която наподобява частично характеристиките на златото, изключва някои негови недостатъци и ги замества с уникални свойства по толкова специфичен начин, че при първия си сблъсък с нещо толкова радикално, абстрактно и различно, нормалната реакция е просто да се обърнеш на другата страна. В подобен скептизъм има здравословна нотка, но само ако продължиш да дълбаеш навътре.

Биткойн е система, която добавя няколко специфични свойства към парите – свойства, които човешката история не познава до момента в такъв балансиран комплект:

  • децентрализирана
  • без физически граници, разбирай за пренос и трансфер
  • неутрална
  • базирана на непроменяеми математически правила

Подобна система не може да бъде обяснена в няколко реда. Все пак ще опитам със следната аналогия – интернет ни позволява да комуникираме свободно с всеки – непрекъснат и неограничен поток от информация, текст, снимки, видео и какво ли още не, и този поток от информация се осъществява за част от секундата, без да искаш позволение от някой, без значение къде се намираш, без значение дори дали имаш идентичност. Представи си сега тази идея за неограничена комуникация да бъде приложена върху парите. Или по-скоро върху трансферът на стойност и собственост. Представи си, ако можеш да трансферираш своите средства и собственост когато и както решиш без значение, къде се намираш ти или получателят, без значение кое време на деня е, без значение какъв език говорите, на каква възраст или какъв пол сте, каква религия изповядате, какви политически възгледи имате, коя е официалната валута в страната, в която се намирате, какъв е обемът на трансфера. Представи си, че можеш да избегнеш цялата бюрокрация, съпътстваща подобни операции в модерния ни свят.

Всъщност няма нужда да си го представяш, защото подобни децентрализирани платформи вече са факт – можеш директно да се запознаеш с тях и ако са ти удобни, да ги използваш – без допълнително разрешение, без лиценз, без диплома, без сертификат, без квалификация, без цензура – те нямат работно време и не се интересуват кой си. Ако имаш технически умения, можеш да участваш и по-активно като превърнеш идеите си в код, предложи го за имплементация в следващи версии, и ако критично мнозинство участници харесат идеите ти, те ще станат част от консенсус протокола. Това катo че ли е близко до идеята за демокрация, но e малко по-хубаво, тъй като няма централна точка, в която може да бъде пробито.

За много хора думите децентрализация и доверие трудно могат да съществуват заедно в едно изречение. Магията на криптографията прави възможно точно това. Биткойн не е просто нова система за разплащане или един по-напудрен paypal. Биткойн е изобретение, което позволява две или повече страни да разменят стойност и собственост без да си имат доверие и без дори да се познават. Нужно е само да разчиташ на правилата на системата. А те са математически гарантирани и прозрачни. Да – човечеството не е имало подобна технология до момента. Какво може да се построи на тази основа? – Всичко, а пазарът ще реши кое има смисъл.

Чудесата на модерното банкиране

Нужно ли е да има толкова много посредници във финансовата ни комуникация? Какъв е проблемът, ако искам да си купя нещо, да изкарам банкнота и да я дам. Да, знам – финансовите институции и регулатори имат проблем с това. Този подход на разплащане е труден за проследяване и ако съм престъпник няма как да бъда проследен. Обществото ни преминава към изцяло дигитален начин на разплащане с едно задължително условие – плащането трябва да мине през медиатор – банки и финансови институции. Разплащането в кеш започва да се забранява, на него се гледа с подозрение. Няма значение дали парите са твои или не. Тези закони, наредби и изисквания тихомълком ни побутват към начин на разплащане, който значително се е отдалечил от плащане „аз към теб“ (peer to peer). Плащането с карта създава илюзия, че е директно, но всъщност е от мен към корпорация, към корпорация, към корпорация, през няколко сървъра – към теб. Всяко едно звено при това разплащане между нас иска от мен всичките ми данни и ги запазва. Запазва ги на сървър. В база данни. А базите данни са уязвими за разбиване. Всички бази данни са уязвими за разбиване. Кога е въпрос на време.

Случвало ли ти се е да превеждаш пари извън държавата или съюза със съвременните модерни банкови системи? Сблъскваш се с превалутиране, което може да си сигурен, че няма да е в твоя полза. Ако имаш късмет, ако изчакаш няколко дни за транфер, ако не си уцелил празници, почивни дни или в по-лошия случай – банкова ваканция, ако плащането не е запънало някъде по канала по мистериозна причина и ако още редица условия са налице, вероятно ти най-накрая си успял да преведеш твоите пари. Годината е 2017, почти всеки трансфер на информация се случва с минимално триене и на секундата, но не и трансферът на стойност, на пари.

Кредитните карти, в познатия ни формат, съществуват от края на 50-те години. Иновациите в тази сфера се броят на пръсти. И ето я най-сериозната иновация – вече няма нужда да пъхаш картата в терминала, просто може да я размахаш пред неговия четец. Къде бях до сега?! Страхотно! Страхотно?! Би било страхотно, ако годината беше 1960.
Подобни иновации са технологичното изражение на напредналия финансов свят, предложен от най-силните на деня и легализиран от техните чиновници. Дори да си сложа розовите очила, финансовата ни комуникация крещи неистово за промяна.

Харесвам p2p комуникацията при разплащанията. Аз към теб и ти към мен. Без медиатори. Биткойн транслира тази комуникация на дигитално ниво, без да има нужда от посредници, чакане и бъркотия. Няма нужда трета страна да гарантира истинността на парите, защото мрежата се грижи за това. Ако получиш биткойн, ти може да си сигурен, че тази единица е истинска. Как ли? Софтуерът, който използваш, независимо проследява и проверява пътят на получения биткойн от самото начало на съществуването му. От получаването нататък идентификация за този, който ти е пуснал единиците, е без значение. В този смисъл, няма нужда да му имаш доверие или да го познаваш.

Няма нищо по-силно от идея, чието време е дошло.
– Виктор Юго

Подобна динамика имаше, когато се появи интернет. Какво беше толкова специалното на интернет? Имаше си медии, вестници, списания, библиотеки…
Интернет ни позволи за пръв път да създаваме и достъпваме поток от информация, всеки към всеки, без да искаме разрешение от никой и това да става на секундата. Изискването е да имаш технически познания, за да достъпиш технологията. Интернет през 1990г. е труден за употреба, използва се от малко на брой технологично напреднали гамени. Това започва да се променя с годините. Всеки проблем, появил се пред устремът на технологията да достигне до масите, е ниша, която чака да бъде завладяна. Който я завладее, печели много. Всички корпорации, чиито услуги ползваме ежедневно, са стъпили в една незапълнена пазарна ниша в правилния момент преди да станат гигантите, които са в момента. Подобна е динамиката и в Биткойн пространството. Но с една съществена разлика. В интернет идеята за peer to peer, така и не сполучи нацяло – причината за това е централизацията. Всеки опит за някакъв вид дигитално разплащане, което не е през банкова институция, беше спиран по един или друг начин, защото банките не обичат конкуренция. Сега обаче ситуацията е различна. Децентрализираният, криптографски защитен модел няма как да бъде спрян.

Bitcoin и всички останали технологични идеи, които тепърва ще изгряват и запълват отворените пазарни ниши, решават безкомпромисно проблема с централизацията. Интернет ще бъде построен отново, но този път такъв, какъвто трябваше да е – върху децентрализирани платформи. От нас се иска малко търпение, да се пообразоваме в тази посока и ако можем да дадем по нещичко от себе си.

Парите като инструмент за контрол

И въпреки всички гореизброени недостатъци на съвременото финансиране, ние сме сред малката част от световната популация, която има привилегията да се възползва от „супер банкиране“. Това са около 1,5 милиарда души. Ами останалите 6 милиарда? Тези, които поради факта, че са се родили на грешното място, нямат дори лични документи? Или тези, които нямат достъп до чиста вода, какво остава за банкиране? Или тези, които са имали нещастието да живеят в държави, в които финансовите войни и смяната на строеве и управления, са ги оставили без спестявания. Това не са частни случаи тук и там. Това са милиарди хора, които нацяло са изключени от финансовия поток.

Попитай някой жител на Аржентина, Венецуела, Палестина, Индия, Украйна, Испания, Турция, Кипър, Гърция, Виетнам какво е усещането стойността на парите ти да се изпарява, докато ги изработваш. Да не знаеш каква е стойността на хартиите, които ще получиш накрая на месеца, тъй като цената толкова бързо пада, че това, което ще получиш, може да е с нулева покупателна стойност. Или пък попитайте родителите си, как така изведнъж спестяванията, за които са работили цял живот, се изпариха за няколко седмици пред очите им и няма какво да се направи, тъй като са жертва на валутата, в която са ги затворили. И дори да си достатъчно далновиден да обърнеш парите си в злато или долари, те трудно се намират и си леко на ръба на закона. Да, това се случи 90-те години и в България. И не е прецедент. Подобни геополитически валутни игри се разиграват непрекъснато и може да си сигурен, че първите, които се измъкват от тези игри с много печалба, са обикновено тези, които се подписват под документите, които стартират финансовите войни.

Още един много пресен пример e Индия от ноември миналата година. Просто, ей така, вътрешният министър на Индия Narendra Modi, съобщи че двете най-употребявани банкноти с най-голям деноминатор, тези от 500 и 1000 рупи, спират да са валидна валута. Това ново държавно правило влиза в сила 4 часа след съобщението. С този акт правителстовото премахва 88% от банкнотите в циркулация в държава, в която повече от 90% от разплащанията са кеш, в която повече от 60% от населението няма банкова сметка и в която повече от 25% нямат дори документ за идентификация. Подобни финансови трикове и валутни манипулации водят до хуманитарни катастрофи в огромен мащаб, държейки за много дълъг период стотици милиони финансови заложници. Бъдете сигурни, че това не е последният подобен екперимент.

Финансовите войни имат и друго изражение. Отново основно оръжие е националната валута. Почти всички държави, колкото и напредали да, са имат дълг. В чести случаи размерът на този дълг е в права пропорция с икономическото им развитие. Дългът се измерва в съответната валута, така че колкото по-евтина е тази валута, толкова по-малък е дългът на текущото правителство. В този ред на мисли конфискацията на спестявания чрез по-високи данъци, печатане и вливане на пари в обръщение и логичната инфлация, върши много добра работа на всеки длъжник, който има достъп до подобни финансови инструменти. За съжаление тези финансови игри са за сметка на всеки, който влага спестяванията си в хартия с цветни символи и герб.

Естествено тази схема няма да ти бъде продадена с думите: „Нашият план да изплатим дълга е като разрушим средната класа и спестяванията на всички вас, чрез система от завоалирани данъци и конфискация, за да спасим банките и да олекотим държавния дълг“. По-скоро ще чуеш: „Това ще намали безработицата, ще увеличи доходността и платежоспособността на населението, ще увеличи различни кой-от-кой-по-академично-звучащи-икономически-показатели и ще доведе до цялостно подобрение на финансовото състояние на държавата“. И всички ще са „Ей браво, тези вече наистина ще ни оправят“. Дам, ще ви оправят.

Когато финансовите размирици приближат, всеки търси изходът. Допреди 2009, изход имаше, само ако си във висшия ешелон на властта. Времената се промениха. Вече има изход от подобни експерименти. Биткойн е този изход. Биткойн може да те направи суверен, дори когато собствената ти държава губи своя суверенитет.

Остави коментар