Крипто 1:1

1 август, BTC-e, Mt.Gox и алчността на роботите

На няколко дни разстояние сме от 1 август – денят, в който може да се случат някои технологични промени със структурата на биткойн блокчейна, което съответно може да повлияе сериозно или минимално на стойността на валутата. При маркет капитализация от малко над 45 милиарда долара това би могло да е новина.

Преди няколко дни една друга новина някак си мина по периферията, заглушена от предположенията и съветите около 1 август, а именно, че едно от първите онлайн обменни бюра за криптовалути беше затворено (и до момента е), като подозренията са пране на пари, връзка с източването на Mt.Gox и други финансови измами.

В миналото подобни новини разклащаха сериозно цената на биткойн и съответно на всички останали крипто валути. В момента обаче цената на биткойн слабо се поинтересува от това, че btc-e е затворило временно. Моята версия е че валутата е достигнала зрялост и подобни новини все по-слабо ще повлияват на доверието на потребители, както на биткойн така и на всички останали алтернативни валути и асети. Това не означава, че медиите ще спрат да погребват биткойн след всяко подобно събитие и всеки срив на цената, а по-скоро че обществото, което изгражда и използва тази технология в целостта си е по-устойчиво на психологически манипулации.

Какво се случва с btc-e

Вчера в Гърция е заловен Alexander Vinnik с обвинение за 17 случая на пране на пари и 2 случая за участие в незаконни транзакции. Второто ме учудва, че има правна дефиниция що се отнася за крипто. Александър Виник също е обвинен, че е свързан с източването на Mt.Gox. Дали обвиненията ще бъдат доказани или оправдани ще се разбере, но какво се случва с всички потребители на btc-e? Exchange-а е долу за неопределено време – twitter акаунтът пуска позитивни съобшения, че днес, утре, след 5, след 10 дни ще приключи непредвидената поддръжка на сървърите, но ако имаш затворени 50-100 биткойна там, подобни туитове няма да са ти утеха. Повече информация за слузващото се с btc-e от coindesk.

Този случай би трябвало да служи като поредното показно за всички, че пари в exchange не се съхраняват. Ако търгуваш, трябва да си наясно, че предоставяш средствата си на трети лица и е възможно да се случи така, че в един момент ти да ги загубиш безвъзвратно.

Какво се случи с Mt. Gox

Mt. Gox беше другият много голям крипто exchange в миналото. Това, което се случи там беше, това, което се случва всеки път, когато дадеш на някой да съхранява парите ти вместо теб и му се довериш, че няма да се възползва от тях. За всеки с технологични познания в тази сфера срива на Mt. Gox не беше нито случаен нито неочакван. Защо ли?

Експлойта, който постепенно източи Mt. Gox се нарича Transaction Malleability. Това е уязвимост, за която се знаеше поне една година преди това да се случи, но по една или друга причина Mt. Gox не затвориха тази пролука в сигурността си. Всички знаем какво се случва, когато в една система има отворена уязвимост. Какво ли се случва, когато има подобна отворена уязвимост и наградата за този, който се престраши да се възползва, е 850000 биткойна?

Transaction Malleability е уязвимост свързана със структурата на транзакцията и по точно с ID-то ѝ. Решенията, които са планирани да се случат около 1 август с биткойн блокчейна, ще решат нацяло проблема с тази уязвимост, като нацяло променят архитектурата на транзакцията.

Segregated Witness е архитектурна промяна в структурата на транзакцията. Тази промяна изважда (сагрегира) от транзакцията подписа (наричан още witness) в отделна дата структура. Наред с Transaction Malleability, SegWit дава възможност да се премахат и проблемите свързани с Quadratic Hashing (DDOS issue) и ще създаде архитектура, която позволява поредица от иновации свързани със скалирането и съответно стойността на биткойн транзакциите – Lighting Network, SpoonNet, Script Versioning…

Алчността на роботите

Всяка финансова интернет измама, била тя свързана с криптовалута или с конвенционална валута, е породена от алчност. Да се забранява технология, само защото някой може да я използва за измами, е необмислена стъпка в неправилната посока. Технологиите съществуват, за да ни служат и за да се случи това, трябва да се образоваме как се използват. Без значение дали става дума за това как се работи с емайл и дали трябва да се свалят и стартират прикачени файлове, или как се съхраняват биткойн персонални ключове (private keys). В крайна сметка интернет, като базов слой за всички дигитални разплащания, е неутрален. Всичко, което се случва в мрежата, е отражение на хората, които я използват. Парите са енергия, затова когато става въпрос за пари, човешката алчност, осъзната или неосъзната, не бива да се поставя под въпрос – тя е логично отражение на психосоциалната супа, в която съществуваме.

1 август, Bitcoin и Bitcoin Cash

BIP91, BIP 141, BIP148, BIP 149, UASF/UAHF, новопоявилата се алтернатива Bitcoin Cash (BCC – да не се бърка с BitConnect) и още няколко различни варианта за бъдещето на биткойн стоят като решение пред дебата за скалирането на протокола. Този дебат стои като въпрос пред биткойн обществото от около 2 години. Две години транслирано в биткойн време е векове. Самият факт, че за такъв огромен период мрежата не можа да се обедини в едно решение и да го приеме, говори достатъчно, за децентрализираната природа на тази идея. Вероятно за някои това е недостатък, но това едно от най-хубавите ѝ свойства. Мрежата няма централизирана власт, която с удар по масата да реши кое е най-доброто за всички. Всички трябва да решат кое е най-доброто за всички и да се обединят около консенсус. Докато това не се случи, дебата остава на дневен ред.

Ами ако мрежата се разцепи на две? Дали ще се разцепи на две, на три, на пет, това ще е индикация колко е устойчива. Ако е достатъчно устойчива, всяко разцепване ще увеличи потенциала на едното или и на двете разклонения. Ако не успее да устои на драмите, емоциите и алчността, ще остане в историята и от останките ще се роди нещо по-добро и по-устойчиво. Предполагам за биткойн инвеститори е неприятно да слушат за разцепвания, падане на стойността или wipeout. Но в крайна сметка всеки, който се е качил на този влак, трябва да знае, че участва в революция, която няма предварително написан сценарий.

Освен ако сте сигурни какво правите, моят съвет е преди 1 август да приберете токените си от exchange-и, за да разполагате с пълен контрол върху средствата си. Оставите ли ги в някой exchange, след тази дата има риск да не разполагате с тях, ако мрежата се разклони.

Аз не съм финансов съветник. Рискувай на свой собствен риск и само толкова, колкото можеш да си позволиш да загубиш.

Save

Save

Остави коментар