Крипто 1:1

На дъното ли са криптомаркетите?

Дали това което се случва последните дни е crash или просто поредния dip?!

От 2010 година до сега си спомям два момента, които мога да нарека крипто crash – единият беше есента на 2011 когато Биткойн падна от $33 на $0.50 за един ден и другият, есента на 2013 когато от около $1200 падна до $300 и запази тези стойности доста време. Това което виждам последните седмици на фона на тези два спада ми изглежда като съвсем нормална корекция.

Ако се занимаваш отскоро с крипто вероятно имаш някакви притеснения или подозрения, че цената ще слезне много под нивото на което си купил, но не го мисли много – биткойн тепърва набира скорост и подобни корекции са съвсем нормални. Ако не си се научил как се действа при подобни дипове, разрови се и научи. Подобнио спадове има поне няколко пъти годишно и ако си пропуснал сегашните възможности след няколко месеца ще има пак. Ако пък си активен трейдър и знаеш как да хващаш падащи ножове – добре за теб.

Какво предизвика този спад последните седмици? Основно няколко събития:

  1. Призовката на CFTC до Bitfinex във връзка с USDT.
    USDT е абсолютна бомба със закъснител и когато тя гръмне дип като сегашния ще е бледо копие на това което ще се случи краткосрочно с криптомаркетите.
  2. Корея FUD – новините, които идват от корейските власти по отношение на регулации свързани със крипто ексчейджи. Естествено тези новини са инструмент да се разклатят леките ръце на пазара и съответно, както обикновено капитала да се трансферира от нетърпеливите към образованите.
  3. Кражбата на около $530 милиона от японския ексчейндж Coincheck. Защо ексчейдж държи такова количество NEM в hotwallet е въпрос, който всеки запознат с Mt.Gox може лесно да си отговори.
  4. Индия FUD – вчера индийския финансов министър обяви че Индия не разпознава криптовалутите като легално средство за трансфер на стойност и ще вземе мерки за спирането на подобна активност.

Допускам че на всички ни е ясно как работи машината за пропаганда и защо правителствени институции и подчинените им медии продължават да преекспонират всяко събитие и новина около криптовалутите. Тази тенденция ще продължи и предполагам ще се засили. Докато това се случва имаш избор да следваш тълпата или да взимаш информирани решения за да запазиш и увеличиш криптокапиталът си.
Тълпата е винаги в грешка.

*Не съм професионален финансов съветник – всичко написано е само и единствено моят поглед върху нещата.

Остави коментар