Крипто 1:1

Първи Plovdiv Crypto Meetup

Идеята ми за този meetup беше да направим една импровизирана среща като в течение на дискусията и спрямо интересите на присъстващите да се насочим в една или друга посока около криптоикономика, блокчейн технологии, идеи, свързани с използването на децентрализирани мрежи и консенсус механизми и най-вече да се видим, запознаем и обменим опит.

Мястото на срещата беше спретнатото кафенце в Капана – CoffeGalleryCu29, и въпреки относително ниската реклама на събитието, хората бяха повече от столовете. Всъщност се понапълни доволно и температурата се вдигна доста, тъй като бяхме пропуснали да пуснем аспирацията.

Аудиторията беше доста разнообразна откъм интереси и познание. Имаше трейдъри, майнъри, bitcoin early adopter-и и хора, на които технологията им е любопитна и интересна, но не са имали възможност да се запознаят в детайли. Предизвикателството беше да съумея да балансирам дискусията, така че от една страна да е интересна и разбираема за присъстващите с по-основни познания, и в същото време да не доскучее на останалата част с по-дълбоки познания.

Блокчейн срещу блокчейн

Биткойн е най-сериозната финансова иновация в човешката история. Този факт остана незабеляван първите няколко години, което позволи на технологията да се развие без да има сериозен натиск от регулатори, закони, държави… Естествено както с всичко, което застрашава финансовото статукво, в един момент различни държави и финансови институции започнаха да усещат, че нещо, което в началото е изглеждало доста незначително, започва да ги побутва и да им се меси в делата и съответно трябва да се измисли начин да се покаже на широката публика чрез медиен шум, че биткойн не струва. И още повече, че това е нещо опасно, нещо с което се занимават престъпници и наркодилъри и като цяло да се стои настрана от „това нещо“. Затварянето на Silkroad, източването на Mt. Gox и всяко друго подобно събитие бяха удобни случаи да се натърти на невежия зрител/читател, да стои настрана от всичко, което съдържа думата крипто в описанието си.

Наркотиците и алкохола са втората най-купувана стока след храната. Ако не можеш да си купиш наркотици с биткойн, аз ще се осъмня, че това изобщо е валута. По над 90% от американските доларови банкноти има следи от кокаин, това основание ли е да се забрани употребата на доларови банкноти? Престъпниците използват костюми, това повод ли е да се забрани производството на официални дрехи?!

Паралелно с това, от друга страна, големи инвестиционни, финансови и банкови структури, знаейки какви са предимствата на блокчейн, започнаха да интегрират подобен тип технологии в системите си. Биткойн беше думата, която не бива да се споменава, но пък блокчейн беше много яката технология, която ще започнат да използват. Андреас Антонопулос разказваше как след една лекция в Сингапур го приближил служител на Bank of America и му казал как банката му платила едногодишно обучение на тема блокчейн технологии, и сега на тази лекция, той за първи път чува за Биткойн. Историята звучи невероятно и странно, но аз вярвам че Андреас не си я е измилил. Това е нивото, на което банките като колективно съзнание оперират, това е нивото и отношението към технологичните финансовите иновации в подобни структури. Световното финансовото блато, в което живеем, е пряко изражение на този подход.

Това, което всички трябва да знаем, е същността на блокчейн и защо блокчейн сам по себе си няма стойност. Това, което му придава стойност, са неговите характеристики, атрибути, консенсус механизъм и всички параметри, които го дефинират.
Ето пример за блокчейн, моя блокчейн – записвам си на един лист хартия сметките за деня и на следващия си ги смятам и ги прехвърлям на друг лист и на следващия на трети. Това е блокчейн. Има ли стойност? Ще ми довериш ли да записвам и твоите сметки и да ми вярваш сляпо, че не бъркам със сметките? Стойността на блокчейн не идва в самата идея да се хешират данни и да се записват в блокове. Стойността на блокчейн идва от начина по който доверието е дистрибутирано на хиляди части в една псевдоанонимна децентрализирана платформа, в която не се изисква да имаш доверие на участниците, за да участваш и да си сигурен, че всеки играе по правилата. Това е истинската стойност на блокчейн базирана мрежа – децентрализацирана, транснационална, отворена за всеки, прозрачна, влизане и излизане без разрешение по всяко време, издръжлива на цензура, неутрална, създадена да работи перфектно във враждебна среда.

Това обаче не е блокчейн версията, която финансовите институции ще ти похвалят. Това, което правят те е следното. Взимат тази уникална технология, премахват от нея децентрализацията, прозрачността, неутралността, затварят я, изрязват и всички стойностни характеристики, обличат я с костюм и вратовръзка, сресват я, и вече така стерилна и силно уязвима тя се поднася на борда на директорите, обикновено възрастни хора без технологични познания, след което прочиташ във пресата как Goldman Sachs, JP Morgan или друг финансов гигант щял да интегрира блокчейн. Този блокчейн е толкова блокчейн колкото и примера с листчетата хартия, който описах по-горе. Това е просто напудрена база данни. Тя има стойност единствено за финансовата институция, която ще я интегрира и моделира. За всички останали тя не струва.

Следващият път, когато чуеш, че поредната финансова институция проучвала и се насочвала към интеграция на блокчейн технологии, си припомни този пост и знай, че тези институции с йерархично наследени идеали не харесват хоризонтални структури с дистрибутиран консенсус какъвто е биткойн блокчейна, тъй като биткойн ще направи с тях това, което tcp/ip и pop3/imap направиха с хартиените писма.

To change something build a new model that makes the existing model obsolete.
– Buckminster Fuller

Друг аспект, който обсъдихме на срещата, е разликата между два от най-популярните блокчейна – тези на bitcoin и ethereum. В криптографията има две понятия дефиниращи нивото на вмешателство – temper evident и temper proof.

Ethereum е temper evident – това означава, че чрез консенсус участниците в тази мрежа могат да променят миналото ѝ. Да – промяната ще е видима от всички и няма как да се скрие, но самият факт, че може да се променя миналото, е малко смущаващ, когато говорим за финансови транзакции. Такава промяна на миналото се случи с Ethereum мрежата след DAO експлойта лятото на 2016г.

Bitcoin е temper proof – единственото нещо, което може да се промени чрез консенсус в такъв тип блокчейн, е бъдещето, но по никакъв начин минали записи и блокове.

Двете мрежи са зверове, много добре адаптирани за 2 различни ниши, така че спор коя е по-добрата е безполезен.

Като цяло се надявам meetup-а да е бил интересен на всички, приемам градивни критики и се надявам да съберем енергия и ентусизъм за следващ на есен.

 

Остави коментар